Tänk om du kunde använda ett program som spelade nätpoker åt dig och dessutom var riktigt grym på det? Det hade varit en sinekur värd namnet. Det är förstås inte tillåtet, men eftersom det kan vara svårt att upptäcka om det är en bot eller en människa som spelar är det sådana som försökt varav en del har lyckats.
Pokerbots har blivit ett allt större problem och en del ser detta som ett allvarligt hot mot onlinepokerns framtid.
Frågan som många spelare ställer sig är hur vanligt det är med pokerbots. Eftersom de som använder bots gör allt för att dölja det och ibland undgår upptäckt är det omöjligt att svara på det med annat spekulationer. Det har påståtts att andelen spelare som egentligen är bots är mellan 10 och 15 procent på vissa nätverk och lägre insatsnivåer (att vinna på medel eller höga limits anses inte möjligt med pokerbots – åtminstone inte än så länge). Högst troligt är det betydligt lägre tal på sajter som till exempel PokerStars där säkerhetsnivån är mycket hög.
Incidenter med dessa program, som brukar kallas bots, har förekommit under lång tid i pokersammanhang. Det är självklart inget pokersajterna själva vill göra en stor affär av då spelarna eventuellt kunde börja oroa sig. Då pokerrummen ibland inte offentliggör alla incidenter på området samt att vissa fall passerar obemärkta finns ett mörkertal.
Inte desto mindre finns det en rad fall som blivit kända inom pokerkretsar och ibland har nyheterna även nått de större medierna.
Pokerboten ”Maggie” kammar hem stora belopp på Svenska Spel
En pokerbot som döpts till ”Maggie” av upphovsmännen användes under en längre tid i Svenska Spels pokerrum. Bedrägeriet skulle dock med tiden uppdagas och polisen gjorde synkroniserade razzior hemma hos de som tillsammans skapat och använt pokerboten.
Nästa problem som uppstår och vilket alltid är problematiskt är frågan: Hur många har drabbats och kan det säkerställas? Visst finns det loggfiler över alla händer som spelas på en pokersajt på internet, men det är ändå svårt att fullt ut kartlägga hur en pokerbot påverkat utgången av spelet för samtliga direkt och indirekt inblandade.
Även om det spekulerades om betydligt större summor var de summor som säkert kunde bindas till bedrägeriet med ”Maggie” 760 000 kronor enligt tingsrätten. Likadant var misstanken att fler än de 5000 personer som enligt tingsrätten drabbats i verkligheten förlorat pengar i härvan.
Som tur är har upptäckter av pokerbots också lett till att spelare som drabbats i hög grad fått sina förlorade pengar återbetalda, men några garantier kan man som spelare inte ha och vissa fall har missnöje vädrats kring hur pokersajterna ställt sig till återbetalning.
Andra fall där bots rumsterat på pokersajter
Eftersom mörkertalet som sagt är stort är det omöjligt att säga när den första pokerboten användes i uppsåtligt syfte. Det kan här tilläggas att det utan tvivel konstruerats pokerbots som misslyckats med sitt uppdrag att tjäna pengar (men eftersom de misslyckade försöken troligtvis snabbt tas ur bruk medan de lyckade får stanna kvar på jobbet kan det betyda att vanliga spelare totalt förlorar pengar pga. bots även om majoriteten inte är tillräckligt sofistikerade).
Till saken hör också att under många år ansågs datorprogram – till skillnad mot vad som är fallet i schack – inte kunna mäta sig ens med medelbra pokerspelare. Men utvecklingen har sedan dess gått framåt och på senare år har rapportering om pokerbots blivit tätare. Så långt tillbaka som 2011 skrev The New York Times om hur bots invaderade onlinepoker.
Många uppmärksammade fall har ägt rum på PokerStars. Det beror dock inte på att säkerheten är sämre på PokerStars utan snarare att det finns flest inloggade spelare här. Under förra året till exempel skedde ett uppmärksammat fall på denna pokersajt. Det rörde sig då om ett nätverk av personer i Ryssland och Kazakstan som använt otillåtna program och i runda slängar spelat till sig 1,5 miljoner dollar innan de upptäcktes. Vad som var extra oroväckande var att detta skedde i pokervarianten Omaha som anses svårare för pokerbots att vara framgångsrika i.
Under turneringsserien TCOOP 2015 och inträffade en egendomlig händelse då en bot misstänktes ha kommit på andra plats i en turnering och vunnit $35 802. Spelet stoppades upp då spelaren inte svarade i chatten efter att turneringen avbrutits för att diskutera en eventuell deal på finalbordet (något som är standard i dessa sammanhang). Denne ska då inte ha svarat någon gång under mer än en timmes uppehåll trots att denne samtidigt spelade på andra bord under tiden. PokerStars moderator försökte själv kontakta spelaren på chatten och en annan från personalen försökte även ta kontakt via telefon utan få någon respons. Det är förstås inte obligatoriskt att svara i chatten, men det är klart misstänkt att en spelare inte visar det minsta intresse då tusentals dollar står på spel. Att den misstänkte boten bara var en spelare som råkat glömma av att han var med i slutfasen av en stor turnering var heller inte fallet visade det sig då denne när spelet sedan efter dryga timmens paus började spela igen som ingenting hade hänt.
Hur upptäcker pokersajterna att något fuffens pågår?
Vad pokersajterna har för medel att tillgå i kampen mot användare av pokerbots är främst ett system som kan identifiera onaturliga mönster. Några saker som kan ge en varningssignal är till exempel:
- Ovanligt långa spelpass utan avbrott.
- Ovanligt hög kontinuitet i spelsätt, inklusive betänketid före agerande.
- Ovanligt många bord i gång samtidigt.
Fast helt säker kan man som spelare antagligen inte vara. Under 2018 kom det klagomål från spelare på den ryska sajten Pokerdom. Sajten publicerade ett meddelande på sin hemsida där det konstaterades att bots är ett spritt problem och att det inte finns någon metod som kan bestämma om det rör sig om en bot med 100 procents säkerhet.
Ofta sker användningen genom en så kallad ”bot-ring”, där flera pokerbots är vid samma bord och samstämmigheten i deras agerande kan då iakttas för den som använder program som PokerTracker (tillåtet program som visar statistik). Vad en spelare själv kan göra är annars att tilltala en annan spelare de misstänker vara bot i chatten. Det är dock långt ifrån alla som är aktiva i chatten, men vid de tillfällen svar ges kan det vara en lättnad. De ska dock sägas att det ändå är relativt ovanligt med bots på pokersajter och oron behöver därför inte vara alltför stor.
Enligt PokerStars upptäcks bots och annat otillåten programvara i 95 procent av fallen av deras eget inbyggda system medan 5 procent av upptäckterna görs av spelare. För onlinepokern framtid är det bara att hoppas att spelbolagen vinner den tekniska kapprustningen och att pokerbots som används i smyg en dag blir en given förlustaffär.
Lämna ett svar