En del spelare vet inte ens vad förväntat värde är. Andra har strikt reglerat sitt spel efter detta. Det är inte fel att avstå alla spelmöjligheter som inte ger positivt förväntat värde, men det kan innebära förlorade möjligheter, vilket denna artikel med ett annat perspektiv på förväntad värde (eller expected value på engelska som utgör initialerna för den universella förkortningen EV).
Vad du gör med vinsten påverkar ditt slutgiltiga EV
När EV tas upp och förklaras brukar exempel anges för specifika spelsituationer. Det går dock att infoga en ”tvåstegsmodell”, i vilket ett spel med negativ EV kan vända till positivt i slutändan.
Vad har du tänkt att göra om du vinner en större summa? Köpa en bil kanske? I så fall kan du inte vända ett negativt EV till positivt. Det kan du däremot om du är beredd att återinvestera vinsten.
Det är dags att förklara detta. Låt oss använda ett exempel där vi har två utgångar:
Insatsen för spelet är 10 kronor.
Vi vinner 10 000 kronor 1 gång av 11 000
Spelet har uppenbarligen negativt förväntad värde (för varje satsat krona får vi i genomsnitt tillbaka 91 öre).
Om vi är ute efter ett spel som är långsiktigt lönsamt är detta absolut meningslöst för oss. Eller?
Låt oss addera en faktor: Världen utanför spelet.
Vi har redan berört världen-utanför-spelet-faktorn ovan. Vi diskuterade ifall vinsten skulle gå till en bil eller en återinvestering.
Låt säga att vi vid eventuell vinst återinvesterar vinsten i fonder. Låt oss anta att fonden har ett positivt EV, vilket ofta är fallet.
De gånger vi eventuellt vinner 10 000 kronor kommer vi således återinvestera dessa i fonder. Återinvesteringen plus avkastningen kan sedan medföra att vårt ursprungliga utgångsläge ändras från negativt till positivt EV.
Mot detta kan jag tänka mig att du ställer åtminstone två invändningar.
Invändning 1: Är det inte bättre att investera 10 000 kronor direkt i stället för att försöka vinna dem genom hasardspel? Absolut, men här handlar det om hävstångsinvestering, det vill säga att kunna investera det vi inte har. Många skulle vilja låna tio miljoner kronor utan ränta och investera dessa i fonder, men få (någon?) hittar en långivare som ställer upp på detta.
Invändning 2: Är det säkert fonden går upp? Nej, det är få saker vi kan säga är säkra i världen, men på ett makroperspektiv är trenden tydlig (som exempel kan nämnas att Dow Jones index under åren 1915–2015 hade en genomsnittlig årlig tillväxt på över 6%).
Denna artikel är tänkt att visa på ett ytterligare sätt att tänka kring spel. Resonemanget innehåller definitivt hypotetiska inslag och är tänkt att vara tankeväckande i första hand och vägledande i andra. Hur tillämpbart det i själva verket är kan diskuteras.
Artikeln är skriven av Oskar Sand för Spelsajter.org
Lämna ett svar