Det finns otroliga mängder data insamlat från tusentals fotbollsmatcher. Det finns företag som lever på denna affärsidé rentav eftersom professionella lag är intresserade av att se statistik, inte minst från sina egna matcher. För dig som spelar på fotboll är mycket av statistiken på sin höjd av kuriöst intresse, fast en del kan hjälpa dig till bättre utvärderingar.
Det mesta av statistiken som finns tillgänglig har marginell eller ingen relevans för oddsspelare. Sådant som att i en genomsnittlig match skiftar bollinnehavet mellan lagen runt 400 gånger. Eller att en spelares bollinnehav i genomsnitt utgör 53,4 sekunder under en match (och att varje enskilt bollinnehav varar 1,1 sekund). Eller att en genomsnittlig spelare springer cirka 11 kilometer under en match. Eller att den effektiva speltiden (dvs. då bollen är i spel) i genomsnitt är knappt 59 minuter. Eller att 99,29 procent av alla anfall i fotboll inte leder till mål.
Kan du omvandla kännedomen om sådant till din egen favör nästa gång du spelar på fotboll? Förmodligen inte. En del av den fotbollsstatistik som sammanställts och följer kan dock vara av nytta.
1×2
Under de senaste säsongerna i Premier League har hemmalaget vunnit cirka 45 procent av matcherna medan bortavinster och oavgjorda resultat varit fördelat på knappt 30 procent vardera.
Vad som är intressant att konstatera är att det finns en tydlig trend som visar att hemmafördelen minskat historiskt sett. För hundra år sedan vann hemmalaget över hälften av matcherna.
Se vidare Statistik för hemma- och bortavinster i fotboll.
Det vanligaste resultatet
Allmän kännedom, väl? 1-0.
Nästan 20 procent av matcherna slutar 1-0. Siffran är baserad på en undersökning som involverade över 50 000 matcher 1993-2016 i engelsk ligafotboll och även om inte procenttalet kanske stämmer i alla ligor bör resultatet 1-0 allmänt kunna ses som det vanligaste inom elitfotboll.
Allmän kännedom är förmodligen också att det vanligaste oavgjorda resultatet är 1-1.
Under åren 2006-2016 i Premier League var 42 procent av alla oavgjorda resultatet 1-1. Näst vanligast var 0-0 (32 %), följt av 2-2 (22 %).
Målsnitt per match
Detta kan vara av intresse för de som spelar på över/under. I de fem stora toppligorna i England, Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike var målsnittet 2,66 under perioden 1993-2011. Som ett intressant tillägg är att den vanligaste målsiffran per match är två mål, följt av tre och ett mål.
Spelades det mer målrik fotboll förr i tiden? Det beror på hur frågan ställs. Avses mer än 40 år tillbaka i tiden är svaret ja. Sedan 1980-talet har dock målsnittet förblivit relativt oförändrat.
När i matchen görs målen?
En övervikt av målen tillkommer i slutet av första halvleken och i slutet av andra halvleken. Allra flest tillkommer i andra halvlekens sista matchdel. Detta kan åtminstone tillskrivas två anledningar: 1) spelarnas trötthet som får till följd slappare markeringen, 2) högre incitament för ett lag som ligger under.
Hur görs målen?
Enligt data från en säsong i Premier League skedde 66 procent av målen från öppet spel, det vill säga ej från fasta situationer.
Värdet av en straff = 0,76 mål
Data insamlat av @PenaltyKickStat visar att 75,8 procent av alla straffar går i mål i de stora fotbollsnationernas högsta ligor. En del kanske blir förvånade av att höra att målsnittet var högst i England – en nation som stöpt mången gång i VM då det blivit straffsparksläggning – med cirka 80 procent. Vilket är fem procent bättre än vad som gällt i Serie A.
Någon som blir förvånad av att statistiken visade att antal dömda straffar per match (0,32) var högst i Serie A? Motsvarande siffra för Premier League var 0,23. Även om det oftast blåses till straff i Serie A är det bland europeiska lag Real Madrid och Barcelona som mest frekvent får straffar med sig.
Om du har ett sjukligt intresse för straffar är Penaltykickstat bra medicin. Även artikeln: Att spela på straffsparksläggningar i fotboll kan vara av intresse.
Värdet av en frispark = 0,05 mål
Denna statistik ska ses som högst ungefärlig då den baseras på en enda säsong, nämligen Premier League 2011-2012. Enligt siffrorna under denna säsong blev det mål på frisparkar i 5,2 procent av försöken. Vill du ha mer siffror om frisparkar? Visst. Du kan få veta att 36 procent missade mål och 39 procent gick i muren (baserat på samma siffror som ovan).
Som komplement kan nämnas att Chris Anderson och David Sally i The Numbers Game anger att 2,8 procent av målen tillkommer direkt via frisparkar i fotboll, vilket också är en siffra baserad på en säsong i Premier League. Här nämns dessutom att ett lag i genomsnitt fick försöka 35 gånger utanför straffområdet på liggande boll innan nätmaskorna rörde på sig.
Värdet av en hörna = 0,022 mål
Publiken brukar applådera då deras lag erhållit en hörna. Om dem skulle anpassa applåderna till en hörnas egentliga värde sett till chansen av därpå följande mål hade det rört sig om knappt hörbara applåder. Publiken kan nästan lika gärna applådera ett inkast på egen planhalva.
Nej, det finns ingen anledning att hetsa upp sig över en hörna. Bollen som ligger ute vid hörnflaggan är även statistiskt sett långt borta från nätmaskorna. Enligt en undersökning av hörnor i Premier League av författarna till The Numbers Game är en hörna värd 0,022 mål. En hörna leder alltså till mål 1 gång på 45.
Säkert är någon skeptiskt till detta. Någon som kanske har Sergio Ramos mål mot Atletico Madrid i Champion League-finalen 2014 i 92a minuten på näthinnan. Ett lag med en spelare som Sergio Ramos lär säkert höja sig över den statiska normen. I landslaget har Ramos dock bara gjort 3 nickmål på 149 matcher (uppgiften gäller t.o.m. 11 dec 2017, och den data som använts förtäljer inte om alla dessa mål skett på hörna, vilket dock är troligt).
Vårt minne är selektivt och vi minns kanske några speciella hörnmål som varit av stor betydelse för utgången i viktiga matcher. Som en annan Champions League-final 1999 eller i en match i gruppspelet under EM 2012 på Olympiastadion i Kiev.
Här är två tips på var du hittar statistik för fotboll på Internet.
Myter
Det finns en och annan statistisk ”sanning” som ständigt hävdas, men som inte klarar sig vid faktagranskning.
Ett fotbollslag är extra sårbart direkt efter det gjort mål
Falskt påstående. Åtminstone enligt den noggranna studie som gjordes av Peter Ayton och Anna Braennberg. Deras studie visade faktiskt på motsatsen: det var något mindre troligt att ytterligare mål följde för motståndarlaget de därpå följande 15 minuterna efter målproduktion. Varför hävdas det då att detta är fallet? Gissningsvis beror det på det selektiva hos det mänskliga minnet.
Spelare borde skjuta oftare
Ibland skriker publiken att en spelare ska skjuta och när något skott inte avlossas kommer en missnöjets suck. Det har också under perioder kunnat höras från kommentatorer ”att det skjuts för lite i dagens fotboll”.
Man måste skjuta för att göra mål, frånsett chansen att nicka in ett eller att det blir självmål. Så borde man därför inte vara mer skottvillig? Nej, studier har visat att mer skott proportionellt inte ökar målskörden. Vi pratar här om skott utanför straffområdet. Att skjuta mot mål vid direkta målchanser innanför straffområdet är självfallet en annan sak. Vad data insamlad av Opta visar är att endast 2 procent att skott avlossade precis utanför straffområdet resulterar i mål.
Storlagen vinner alltid
När storlaget inte vinner mot ett mindre ansett lag är det enligt många en skräll. Även här tycks det selektiva minnet spöka. Under perioden 1990-2010 spelade Brasiliens herrlandslag 296 matcher. De vann knappt 62 procent av dessa. Det är ett bra facit, men det är inget belägg för att storlagen alltid vinner.
Hemmalaget får oftare straff
Detta är förvisso statistiskt sant, men det är svårt att isolera orsakerna. Misstanken är så klart att domaren påverkas av publiken och faller för trycket, men det är också så att hemmalaget vinner oftare och därmed är det givet att anta att de oftare genererar potentiella straffsituationer.
Annat som publicerats i ämnen statistik i fotboll på Spelsajter.org:
Statistik kring returmatcher i dubbelmöten i fotboll
Statistik som visar de stora ligornas dominans i Champions League
Källor:
The Numbers Game (2013) Chris Anderson och David Sally
Soccernomics (2014) Simon Kuper och Stefan Szymanski
http://www.decisionsciencenews.com/2016/03/01/most-soccer-matches-are-within-one-goal-of-1-0/
http://www.skysports.com/football/news/11096/10955089/sky-sports-bust-common-football-myths-home-advantage
https://www.pinnacle.com/en/betting-articles/Soccer/how-valuable-are-direct-free-kicks/28ZJ3B5JP5MZL8WU
https://www.pinnacle.com/en/betting-articles/Soccer/predicting-draws-in-soccer/S4J2YXEZ5WP35DCA
Linus says
Skulle vilja se statistik på hur ofta det lag som leder får kramp eller ligger ner de sista tio minuterna, jämfört med det andra laget. Hade också varit intressant att se hur ofta domaren dömer frispark till det försvarande laget vid närkamper i straffområdet. Det borde vara 50/50, men det är uppenbart inte så, vilket förstör spelet. Fotboll är inget yrke, det är underhållning. Se till att optimera vad publiken vill se.