Alla som sysslar med spel på sport vet att det är någorlunda enkelt att vinna genom att spela på favoritutgången och att vinna på det mindre troliga är en helt annan sak. Alla vet också om att det finns mer pengar i att korrekt förutse något oväntat.
Introduktion
En av de svåraste sporterna att förutsäga är fotboll. I jämförelse med till exempel tennis finns långt mer faktorer involverade. Även i jämförelse med till exempel handboll kan man med rätta påstå att fotboll är den mer svårtippade sporten. Varför då? Jo, det görs mer mål i en handbollsmatch och utgången är därför så att säga mer ”kontrollerad”. Visst finns det fotbollskommentatorer som säger att ”lag A vann helt komfortabelt efter att ha besegrat ett annat lag med 1-0”, men även om Lag A har haft en klar övervikt i målchanser är resultatet 1-0 i faktiskt betydelse inte helt komfortabelt .
Det finns också en psykologisk faktor i att en kommentator säger att lag A ”vann komfortabelt” efter vunnit med 1-0. Det är inte otroligt att samma kommentator skulle ha sagt ”Lag A såg inte till att stänga matchen” om Lag B i slutminuterna utjämnat till 1-1. Det psykologiska består i att kommentatorn uttalar dessa slutsatser efter att utgången av matchen är känd. Vi tenderar att låta den kända utgången påverka vår analys.
Detta hör också ihop med förutsägelser och den snedvridna tendensen i rekapituleringen av den samma beroende på förutsägelsens och utgångens korrelation. Psykologiska experiment har visat att människor tenderar att ändra sin uppfattning om hur de förutsåg en händelse efteråt beroende av utgången. Det vill säga att överlag tenderar människor revidera sin ursprungliga åsikt efter att utgången blivit känd för dem. Det behöver inte nödvändigtvis yttra sig i att de ändrar sig helt utan att de betonar hur säkra de var i sin förutsägelse när den väl slagit in (detta är något som omtalas i boken Thinking fast and Slow av Daniel Kahneman).
Till saken
Efter denna introduktion är det dags att återvända till artikelns egentliga ämne: förutsägelser om det oförutsägbara inom betting.
Många så kallade expertkommentatorer brukar uttrycka sin stora förvåning när förhandstipset och utgången går i diametral motsatt riktning. Förvåningen borde i stället uppstå kring ”expertkommentatorernas” bristande kännedom att undantag är regel inom fotboll. Förvåning borde också uppstå många gånger inför ”expertkommentatorerna” bristande förståelse av idrottspsykologi samt bristande färdigheter i mönsterigenkänning.
Två av de viktiga faktorerna för att kunna förutse oförutsägbara händelser inom till exempel fotboll har sålunda just nämnts:
- Förståelse för psykologi
- Färdigheter i mönsterigenkänning
Vi går vidare med ett par händelser från de senaste åren inom internationell fotboll:
Semifinal i Champions League 2012/2013: Barcelona – Bayern München 0-3
Bayern München besegrade Barcelona 3-0 i andra mötet på hemmaplan. De hade dessförinnan vunnit mot Barcelona med 4-0 på hemmaplan. Barcelona hade inför matchen vunnit två av de fyra senaste Champions League och åkt ut med uddamålsförlust i semifinalen de andra två åren.
Semifinal i Champions League 2013/2014: Real Madrid – Bayern München 4-0
Bayern München besegras av Real Madrid med 4-0 i andra mötet på bortaplan. De var regerande mästare i Champions League och hade dessutom året dessförinnan tagit sig till finalen.
Semifinal i Champions League 2014/2015: Barcelona – Bayern München 3-0
Barcelona besegrade rivalen Bayern München med 3-0 i första mötet på hemmaplan.
De tre ovanstående matcherna är var för sig smått otroliga. Till exempel hade Barcelona dominerat fotbollen på internationell nivå i flera år då de ställdes mot Bayern i semi 2012/2013. Bayern i sin tur sågs som världens bästa lag av många inför semifinal-mötet med Real Madrid i nästa års upplaga av samma turnering.
Den som tror att dessa resultat påtalats som en förutsägelse för att en semifinal i CL 2015/2016 kommer sluta 3-0 eller 4-0 har missat poängen. Vad det handlar om är mönsterigenkänning av händelser som inte sker regelbunden, men inträffar emellanåt på grund av vissa faktorer.
En av dessa faktorer stavas psykologi. Bayern München vann med 7-0 totalt i semifinalen mot Barcelona 2013, men att påstå att Bayern München var sju gånger bättre än sina motståndare vore löjligt. När två relativt jämnstarka lag möts i en situation där oerhört mycket står på spel kan psykologin få en avgörande roll. Det är därför inte särskilt konstigt att en match mellan två giganter inom den internationella toppfotbollen emellanåt får en väldigt skev utgång (även resultat från El Clásico stöder denna tes).
När sportkommentatorerna efter matcher som dessa bidrar med sina kommentatorer kommer de ofta med en analys om rör spelsystem och taktik. Det vore dock konstigt att några av de allra mest framgångsrika lagen i världen i världens största sport plötsligt uppvisade stora brister på dessa områden. Vad de mindre ofta nämner är psykologi och en annan mycket viktig faktor som ännu inte nämnts: slump.
Om till exempel båda lagen i en match har varsitt skott i stolpen och i ena fallet studsar bollen ut på planen och i det andra studsar den i mål kan detta vara början på en händelsekedja (det laget som ligger under hamnar i stress, det laget som leder får större självförtroende etc.) som i slutändan leder till vinst med flera måls differens.
Om du fortfarande inte är övertygad om psykologins inverkan finns det gott om exempel i fotbollshistorien förutom dessa tre exempel som valdes då dem låg nära i tiden och hade samhörighet.
För att nämna en annan händelse kan vi blicka tillbaka till sommaren 2014 då de två bästa landslagen genom tiderna i VM ska göra upp i en annan semifinal. Det blev 7-1 och vilken matchen är behöver nog inte ens nämnas.
Vad har du då som spelare för nytta av dessa utläggningar? Konkreta speltips vore knappast möjliga i detta fall, men däremot kanske du fått upp ögonen för ytterligare faktorer att basera dina analyser på inför viktiga stormatcher. Det gäller att även se bortom typiska idéerna: ”en match mellan två storlag blir jämn” och iaktta detaljerna samt vara kritisk mot de allmänt fastslagna ”lagarna”.
Artikeln är skriven av Oskar Sand för Spelsajter.org
Läs även: Mönster och avvikelser
Lämna ett svar