I de fyra stora europeiska fotbollsligorna ligger procentandelen hemmavinster i samtliga fall mellan 40 och 50 procent de senaste säsongerna. I denna artikel gräver vi ner oss en aning i statistik och kanske får vi nytta av det nästa gång vi satsar pengar på fotboll.
I en överblick av de tre senaste avslutade säsongerna (2012/2013, 2014/2015, 2015/2016) ser genomsnittet (avrundat till hela procenttal) ut följande för fördelningen mellan hemmavinst, oavgjort och bortavinst.
Premier League
Hemmavinster: 45%
Oavgjorda matcher: 24%
Bortavinster: 30%
Bundesliga
Hemmavinster: 45%
Oavgjorda matcher: 24%
Bortavinster: 30%
La Liga
Hemmavinster: 47%
Oavgjorda matcher: 23%
Bortavinster: 29%
Serie A
Hemmavinster: 45%
Oavgjorda matcher: 27%
Bortavinster: 28%
Fördelningen mellan hemmavinst, bortavinst samt oavgjort är som synes ganska jämnt fördelat inbördes mellan ligorna. Nedan visas även ett diagram över samma statistik:
Denna redogörelse kommer att uppdateras då nästa säsong är färdigspelad. Statistiken som sammanställts är insamlad från Soccerstats.com.
Varför vinner hemmalaget oftare?
Sist en utvikning kring faktumet att hemmalagets vinstfrekvens är högre än bortalagets. Ett vanligt skäl som brukar anges är publikstöd.
Men vad är då den underliggande förklaringen till varför publikstöd får ett lag att prestera bättre? En kanadensisk undersökning från 2006 kom fram till att halten av testosteron och kortison var större hos tävlande idrottsmän före och efter matcher som de vunnit än förlorat. Sedan fann dem att halterna av dessa ämnen var än större vid hemmamatcher. Orsaken till ökat testosteron vid hemmamatcher antogs kunna bero på nedärvda instinkter att skydda sitt eget territorium medan ökat kortison antogs ha ett samband med ökad social press som infinner sig då det fanns bekanta personer på läktaren.
I vissa fall framförs omvänt förmodanden att hemmaplan kan vara en nackdel på grund av för mycket press. Tänkbart är då att en alltför hög kortisonhalt inte behöver öka prestationen utan tvärtom. Detta omnämndes dock inte i undersökningen.
Lämna ett svar