Efter att nyhetsbyrån Reuters presenterat uppgifter från en läckt rapport har det kungjorts i medierna att spelmonopolet i Sverige snart är över. Det har länge pågått en statlig spelutredning som snart ska presenteras och många har gissat på att utfallet bland annat kommer innebära att spelmonopolet helt försvinner.
UPPDATERING: Rapporten har bekräftats och förslag till ett nytt licenssystem har inkommet och där det är planerat att införas med start 1 januari 2019.
Bakgrunden till utredningen är att mängder av spelsajter utan licens ändå finns med på den svenska spelmarknaden. Detta leder till dels till att Svenska Spel blir utkonkurrerat (svenska staten förlorar pengar), dels till att spelsajternas vinster beskattas i andra länder (svenska staten förlorar pengar igen).
Om uppgifterna stämmer kommer spelmarknaden regleras och alla som ska kunna vara med på den svenska marknaden måste erhålla en ny licens och därefter kommer spelsajternas vinster beskattas i Sverige. Det spekuleras om att detta medför en miljard extra till statskassan årligen.
Oavsett om uppgifterna stämmer i detalj är det troligt att något radikalt kommer hända inom kort på den svenska spelmarknaden. Det svenska spelmonopolet som infördes 1994 är enligt många förlegat och många skriker efter ett nytt system. Om Sverige väljer att avskaffa spelmonopolet följer dem samma väg som till exempel Danmark som införde detta för tre år sedan.
Vad innebär detta för spelbolagen och spelarna?
För spelbolagen kan det innebära något mer skatt, men samtidigt kommer de flesta förmodligen ansluta sig godvilligt om det blir tal om ett nytt licenssystem i Sverige. Enligt de läckta uppgifterna handlar det om en vinstskatt för dessa på 18 procent.
Vad detta innebär för spelarna är något svårt att sia om än så länge. En del av de utländska spelsajter som idag opererar i Sverige har mindre strikta spellicenser, vilket kan innebära mindre trygga förhållanden som spelare. Även om de flesta har goda krav på sig som spellicensen från Malta eller Gibraltar medför kommer det eventuellt infinna sig några nyheter ifall ett svenskt licenssystem skapas.
Lämna ett svar