Att spela på utgången av en fotbollsmatch är för det mesta inte särskilt enkelt och än svårare blir det förstås då flera utgångar ingår i samma spel. Här jämför vi fotboll med andra sporter gällande hur förutsägbara de är samt jämför olika ligor.
Fotboll – den svåraste sporten att förutsäga
När det gäller att spela på utgången av en match erbjuder fotboll den allra svåraste uppgiften (möjligtvis kan det förekomma någon mindre vanlig lagsport som är än mer oviss).
Att fotboll är mer ovisst än till än exempel handboll, basket eller baseball beror huvudsakligen på att det blir mindre mål/poäng. I handboll är det tätt mellan målchanserna och det blir också mera mål, en liknande faktor förklarar varför det ibland är riktig låga odds i tennis. I fotboll är 1-0 det vanligaste resultatet, vilket lämnar utrymme för det sämre laget att vinna relativt ofta – för att inte tala om alla oavgjorda matcher.
Det sämre laget vinner bevisligen anmärkningsvärt ofta i fotboll. I boken The Numbers Game från 2013 refererar författarna Chris Anderson och David Sally till en stor undersökning som visar att favoriten bara vinner 57,5 procent av matcherna. Enligt samma undersökning vinner favoritlaget i basket och amerikansk fotboll knappt 70 procent och favoriten i baseball vinner knappt 60 procent. Som en jämförelse vinner favoritlaget i handboll i drygt 70 procent av fallen enligt en mindre undersökning.
Favoritskap och hur den troliga utgången varierar
Det finns gott om klyschor i idrottssammanhang och en av dessa är att de bästa lagen presterar bäst då det gäller som mest. I boken Statistical Thinking in Sports kontrollerades saken genom att det analyseras hur ofta favoriterna vunnit under olika omständigheter. Författarna Stephen Dobson och John Goddard delade in matcher i kategorier: vänskapsmatch, kvalmatch, mindre viktig tävlingsmatch kontra en tävlingsmatch i stor turnering. Den kategori där det diffade mest mellan rankingen av lag och matchens utgång var vänskapsmatcher och mindre viktiga tävlingsmatcher. Att de bästa lagen presterar som bäst när det gäller som mest kanske är en myt.
1.95 – mediansoddset för favoriten i en fotbollsmatch
De som sätter oddsen hos spelbolagen anpassar sig förstås till dessa förhållanden och enligt en studie gjord av ovan nämnda författare är medianoddset för favoriten i fotboll hela 1.95 – då avses tre utgångar i form av 1×2, notera också att oddset 3.0 är detsamma som 33,3 procent.
Samma medianodds i jämförelsen är 1.28 i handboll, 1.42 i basket, 1.49 i amerikansk fotboll. I baseball borde det vara högre odds än i handboll, men då inte samma spridning av odds gäller så är medianoddset för favoritlaget där 1.24.
Matchanalyser bortser ofta från den statistiska sanningen
Enligt matchanalyser från kommentatorer i till exempel TV-studior tycks det finnas en självklar förväntan att favoritlaget ska vinna och varje gång detta inte händer kallas händelsen för en överraskning.
Visst är det så att storfavoriterna vinner ofta, men inte lika ofta som många fotbollskommentatorer tycks tro (som nämndes ovan vinner favoriten mindre än 60 procent av matcherna). I själva verket är tur en mycket stor faktor i fotboll, betydligt större än vad som tas ställning till inför matcher i allmänhet.
Det vanligaste resultatet i fotboll är som sagt 1-0 och det näst vanligaste 2-1 (detta baseras på en sammanställning av 188 060 matcher av ligafotboll på elitnivå). Enligt samma undersökning gör hemmalaget bara fem mål i en procent av matcherna och sex mål i mindre än en halv procent av matcherna. Fotboll är bevisligen är sport där majoriteten av matcherna skördar få mål och är därmed resultatmässigt sett jämna.
Även om det ena laget dominerar stort och vinner med 1-0 fanns det ändå förmodligen chanser att matchen skulle sluta 1-1. ”Fotboll är inte rättvist” är ju ett ofta upprepat, och sant, mantra.
Det finns en avvikelse mellan den statistiska sanningen och den betrodda sanningen. Den förra är fakta medan den senare är förväxlingar av olika slag och ofta grundat i en övertro på ett lag med stora meriter och kända spelare.
Att jämföra förutsägbarhet i olika ligor
Det enklaste sättet att analysera förutsägbarheten i en liga är att jämföra poängskillnader i toppen och botten (ibland kan det vara mer effektivt att jämföra toppen med mitten och mitten med botten).
När denna artikel skrivs leder Leicester Premier League och har samlat 60 poäng på 29 matcher. Chelsea ligger i mitten på tionde plats och har samlat ihop 40 poäng på lika många matcher. Detta kan jämföras med La Liga där Barcelona leder med 72 inspelade poäng medan Valencia ligger i mitten med 34 poäng.
Om dessa jämförelser inte är tillfälliga – vilka de inte är då den engelska förstaligan oftast är jämnare än den spanska dito – betyder det att förutsägbarheten i den spanska ligan är högre.
Även om topplagen i La Liga – Barcelona och Real Madrid – är dominanter är deras vinstsnitt troligen lägre än de flesta tror. Under cirka 20 säsonger (89-90 till 11-12) vann Barcelona knappt 62 procent och Real Madrid drygt 60 procent av sina matcher i ligan.
Att Barcelona eller Real Madrid för det mesta vinner ligan är en helt annan sak än att de vinner i stort sett varje match. De vinner ligan för att dem är dem bästa lagen och för att en ligasäsong innehåller tillräckligt med matcher för att detta ska visa sig.
När det är färre matcher inblandade kan det hända sådant som i EM-slutspelen 1992 och 2004 där Danmark respektive Grekland stod som slutsegrare. Att dessa lag var de bästa i Europa vid dessa tillfällen är högst tveksamt. När Danmark vann EM spelade dem totalt fem matcher och Grekland behövde spela sex stycken (Grekland gjorde för övrigt sju mål på sex matcher, ett målsnitt som hade lett till en mittenplacering i ligaspel med många lag och dubbelmöten).
Slutsats
Vad vi kan konstatera är avslutningsvis att fotboll är föga förutsägbart generellt sett och att detta bidrar till varför det är svårt att till exempel vinna på tipset eller i olika bettingformer. Läs vidare: Om att göra förutsägelser om det oförutsägbara.
Artikeln är skriven av Oskar Sand för Spelsajter.org
Lämna ett svar